ΑΡΗΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ Σικυώνος 2 Κιάτο

ττττ

ττττ
Εφαρμογές Διαχείρισης Δικτύου - «γαλάριζα»

Σάββατο, 3 Μαρτίου 2012

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ


Επιχείρηση εξαπάτησης του λαού με το «κίνημα της πατάτας»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωση για τις φθηνές πατάτες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Με πρωταγωνιστές τα ΜΜΕ των μεγαλοεπιχειρηματιών και την ενθάρρυνση της συγκυβέρνησης εξελίσσεται μία νέα ανήθικη εκστρατεία προπαγάνδας για την εξαπάτηση του λαού, με τον κωδικό "κίνημα της πατάτας". Παίζουν και αξιοποιούν τον πόνο των φτωχών λαϊκών στρωμάτων που καθημερινά αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Το λεγόμενο κίνημα της φθηνής πατάτας που προβάλλεται ως λύση ή ανακούφιση είναι σαν αυτά τα κόλπα που χρησιμοποιούν τα Super Market στο παιχνίδι των προσφορών. Είναι η συνέχεια του άθλιου κυβερνητικού εμπαιγμού ότι η ακρίβεια θα χτυπηθεί με τα "παρατηρητήρια τιμών" και τη διαφάνεια ή με τις επιτροπές ανταγωνισμού.

Η ακρίβεια που πνίγει τη λαϊκή οικογένεια οφείλεται πρώτα και κύρια στην κατακρεούργηση των μισθών, στην ανεργία, στα εξοντωτικά χαράτσια και τη βαριά έμμεση και άμεση φορολογία. Οφείλεται στα μονοπώλια και τα καρτέλ που δεσπόζουν σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Η αισχρή ληστεία που κάνουν στη λαϊκή οικογένεια μαζί κυβέρνηση μέσω φόρων και μονοπώλια εισαγωγής και επεξεργασίας του πετρελαίου επαναλαμβάνεται στον ένα ή τον άλλο βαθμό σε όλους τους τομείς.

Η αλήθεια είναι ότι τα μονοπώλια όσο θα υπάρχουν θα επιβάλλουν ληστρικές τιμές και θα καθορίζουν την ποιότητα των τροφίμων, των αγροτικών προϊόντων, των φαρμάκων, της ενέργειας και όλων όσα είναι απαραίτητα για τη διαβίωση της λαϊκής οικογένειας. Ακόμα και εκεί που βγάζουν τις επιχειρήσεις που λειτουργούν ως μεσάζοντες, το όφελος είναι γι' αυτούς και όχι για το λαό που καταναλώνει.

Ο στόχος προβολής του "κινήματος της φθηνής πατάτας" είναι ίδιος με εκείνον της προβολής του λεγόμενου κινήματος των πλατειών. Αποπροσανατολισμός των μικρών φτωχών αγροτών παραγωγών, απομάκρυνσή τους από το αγροτικό κίνημα με προσανατολισμό ρήξης με τα μονοπώλια και την ΕΕ. Να μη συνειδητοποιήσουν και αγωνιστούν ενάντια στους πραγματικούς υπεύθυνους για το ξεκλήρισμά τους, τα μονοπώλια, τις μεγάλες βιομηχανίες και τις αλυσίδες Super Market που εμπορεύονται τα προϊόντα τους, ελέγχουν τις εισαγωγές. Αυτά τα μονοπώλια αξιοποιούν τα όπλα που τους παρέχει η ΕΕ με την ΚΑΠ σε βάρος και της φτωχής αγροτιάς και των εργαζομένων - καταναλωτών.

Αυτή η κατάσταση αναδεικνύει την ανάγκη άλλου δρόμου ανάπτυξης. Η χώρα έχει όλες τις προϋποθέσεις να καλύψει με επάρκεια, ασφάλεια και φθηνά τις διατροφικές ανάγκες του λαού σε αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα καθώς και τις ανάγκες της βιομηχανίας. Οτι αυτό δεν γίνεται καταδεικνύει πόσο είναι ώριμη και επιτακτική ανάγκη να υπάρξει κεντρικός πανεθνικός σχεδιασμός. Αυτό απαιτεί να γίνουν κοινωνική λαϊκή περιουσία όλες οι επιχειρήσεις, ο φυσικός και ορυκτός πλούτος και να δημιουργηθούν παραγωγικοί συνεταιρισμοί της μικρής και μεσαίας αγροτιάς. Το μεγαλοεμπόριο και οι εισαγωγές να είναι αποκλειστική υπόθεση του κράτους.

Αυτό σημαίνει αποδέσμευση της χώρας από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία. Η συσπείρωση με το ΚΚΕ είναι μονόδρομος για να γίνει ο λαός κυρίαρχος στον τόπο του και να απολαμβάνει τον πλούτο που ο ίδιος παράγει».

Εντυπωσιοθηρία και αποπροσανατολισμός

Εντυπωσιοθηρικά χρησιμοποιείται το θέμα της απευθείας διάθεσης πατάτας από τους παραγωγούς στους καταναλωτές σε διάφορες περιοχές της χώρας. Το αστικά ΜΜΕ «σηκώνουν» ιδιαίτερα το θέμα και η όλη υπόθεση δημιουργεί ερωτηματικά και προβληματισμό για τις προθέσεις όσων σπονσοράρουν αυτή την πρωτοβουλία.

Χτες στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης φέρεται να διετέθησαν 10 τόνοι πατάτας από το Νευροκόπι Δράμας και την Ανω Βροντού Σερρών, με τιμές γύρω στα 25 λεπτά το κιλό. Οι πρωτοβουλίες αυτές έτυχαν της αποδοχής των καταναλωτών και κάποιοι λένε ότι θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Είναι γεγονός ότι οι καταναλωτές υφίστανται άγρια εκμετάλλευση από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τους μεγαλοεπιχειρηματίες, όχι μόνο στην πατάτα άλλα σε όλα τα προϊόντα. Είναι επίσης γεγονός ότι οι παραγωγοί υφίστανται επίσης άγρια εκμετάλλευση και εκβιασμούς, από τους ίδιους που κερδοσκοπούν σε βάρος των καταναλωτών. Οι πατατοπαραγωγοί της χώρας για παράδειγμα, τους τελευταίους μήνες βρέθηκαν αντιμέτωποι με τους κερδοσκοπικούς εκβιασμούς των εμπορομεσαζόντων και στις περισσότερες πατατοπαραγωγικές περιοχές της χώρας οι πατάτες παρέμεναν απούλητες στις αποθήκες. Από την άλλη, όλο το προηγούμενο διάστημα γίνονται μαζικές εισαγωγές βασικά από την Αίγυπτο, αλλά και από την Κύπρο. Η όλη κατάσταση προσφέρεται για επικοινωνιακή εκμετάλλευση και αποπροσανατολισμό. Και όπως φαίνεται, οι πρωτοβουλίες των εθελοντών της πατάτας ή και άλλων προϊόντων δε θα λύσει το όλο πρόβλημα ούτε στους αγρότες, ούτε στους καταναλωτές - λαϊκά στρώματα.

Η κυβέρνηση βέβαια, από την πλευρά της, επιχειρεί για άλλη μια φορά να δημιουργήσει φτηνές εντυπώσεις, μετά τη δημοσιότητα που πήρε το γεγονός της απευθείας διάθεσης πατάτας. Χτες έγινε γνωστό ότι ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γ. Δριβελέγκας σε απαντητικό του έγγραφο προς τη Βουλή αναφέρει σχετικά πως είχε ζητήσει στις 24/1 από τους εισαγωγείς - εμπόρους να σταματήσουν τις εισαγωγές μέχρι τέλους Φλεβάρη και να απορροφήσουν τις μεγαλύτερες δυνατές ποσότητες από τα αποθέματα της ελληνικής πατάτας. Και όπως επίσης αναφέρεται υπήρξε «δείγμα καλής συνεργασίας»... Δηλαδή; Δεν έγιναν εισαγωγές και οι παραγωγοί πούλησαν τις πατάτες σε καλές τιμές στους εμπόρους;...