ΑΡΗΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ Σικυώνος 2 Κιάτο

ττττ

ττττ
Εφαρμογές Διαχείρισης Δικτύου - «γαλάριζα»

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Αλ. Παπαρήγα: Καμία φιλολαϊκή ανάπτυξη εντός ΕΕ

 Ακούστε αυτά που θέλουμε να πούμε για την επόμενη εκλογική μάχη. Τι αντικειμενικά έρχεται. Το αντικειμενικά σημαίνει όποια κυβέρνηση κι αν έχουμε αυτά θα αντιμετωπίσει και τα οποία δυστυχώς προεκλογικά είναι έξω από την ατζέντα των συζητήσεων και των πάνελ.

Η κρίση στην Ευρώπη θα γίνει πιο βαθιά. Θα κρατήσει περισσότερο απ' ότι προβλέπουν και επιπλέον, αν αρχίσει μια ανάκαμψη που σε όλη την Ευρώπη θα είναι αύξηση του ΑΕΠ 1% μέσος όρος - προσέξτε, μέσος όρος, και με τη Γερμανία μέσα και την Ελλάδα, καταλαβαίνετε ότι θα είναι πάρα πολύ ισχνή - πριν η ανάκαμψη τείνει να ξεπεράσει το 1%, το πιο πιθανό είναι να έρθει ένα νέο κύμα κρίσης το οποίο θα χτυπήσει και τις ισχυρές χώρες και θα είναι πιο βαθύ απ' αυτό που γνωρίσαμε στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία. Επομένως, πρέπει να δει κανείς πού πάει η κατάσταση και ο λαός σε ποια ετοιμότητα πρέπει να είναι.

Δεύτερο, στην περιοχή μας πυκνώνουν τα σύννεφα ενός πολέμου, λόγω των ανταγωνισμών με τους αγωγούς πετρελαίου, φυσικού αερίου κλπ. Και όταν υπάρχει κρίση οι ανταγωνισμοί δεν διενεργούνται με πολιτικά και οικονομικά όπλα αλλά και με στρατιωτικά. Και η Ελλάδα δεν θα μείνει ανέγγιχτη. Μπορεί να γίνει και θέατρο πολέμου αλλά δεν θα μείνει ανέγγιχτη σε ό,τι αφορά στην οικονομική κρίση και άλλα. Αυτό μπορεί να είναι σε ένα χρόνο, μπορεί σε δύο, αυτό δεν μπορεί κανείς να το προσδιορίσει, πάντως η τελευταία Σύνοδος του ΝΑΤΟ ασχολήθηκε με αυτά τα θέματα, βεβαίως κανείς από αυτούς που διεκδικούν να είναι στην κυβέρνηση δεν ασχολούνται με αυτά τα πράγματα.

Όταν τώρα λέμε για το βάθεμα της κρίσης υπάρχουν οι εξής πιθανότητες. Και εμείς δεν μπορούμε να πούμε αν θα είναι η μία ή η άλλη. Το παρακολουθούμε.

Η μία είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ ανεξαρτήτως πώς η επόμενη κυβέρνηση θα χειριστεί τα πράγματα. Μπορεί να μη βγει από το ευρώ, αλλά να έχουμε το λεγόμενο g-euro, ελληνικό ευρώ, το οποίο ουσιαστικά θα είναι δραχμή. Εσωτερικά δεν θα έχει καμία αξία, τα χρέη μας όμως θα υπολογίζονται στο άλλο ευρώ. Μια δεύτερη πιθανότητα είναι να περάσουμε σε μια δεύτερη φάση πτώχευσης, κουρέματος, αντί πενήντα να πάμε 85 -90%. Δεν υπάρχει περίπτωση οι πιστωτές που τώρα είναι κράτη δεν είναι ιδιώτες να δεχθούν να χάσουν ένα μέρος των χρημάτων που περίμεναν παρότι τα προηγούμενα χρόνια έχουν βγάλει τα άντερά τους, χωρίς να επιβάλουν νέα μέτρα στην Ελλάδα. Αν ψηφιστεί το ευρωομόλογο, ή αν δεν ψηφιστεί άμεσα αλλά στην πορεία υιοθετηθεί, σημαίνει ότι η Γερμανία θα χάσει ένα μέρος των κερδών της γιατί θα χρηματοδοτήσει τα κράτη ίδρυσης, αφού έχει βγάλει τα άντερά της κι αυτή, γι' αυτό θα πάρει ως αντάλλαγμα τη διείσδυση γερμανικών μονοπωλιακών ομίλων πιο βαθιά σε όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι ο τομέας της ενέργειας, ο τομέας των μεταφορών, τα ευρυζωνικά και όλα αυτά που λένε, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, θα γίνουν γερμανικά και θα τα αγοράζουμε από τη Γερμανία, είτε είναι Μέρκελ πρόεδρος είτε είναι κάποιος άλλος. Σ' αυτές λοιπόν τις καταστάσεις εμείς λέμε ότι οι επάνω όποιοι αν είναι αυτοί θα ταυτιστούν με τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Και δεν είναι οι επάνω μόνο ως πολιτικά κόμματα αλλά και οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι ακόμα και με ανισότιμους όρους θα πάνε με τους επιχειρηματικούς ομίλους της Ευρώπης και όχι με τους λαούς της Ευρώπης και τον ελληνικό λαό.

Οι εκλογές στην Ελλάδα έδειξαν ότι ο λαός δεν είναι έτοιμος βεβαίως, δεν τον κακίζουμε το λαό, δεν το λέμε αφ' υψηλού, όμως αυτή τη στιγμή πρέπει να δει το εξής: Κάτω από θετικές ανακατατάξεις που έγιναν στη συνείδησή του, θετικές τάσεις αλλά ανολοκλήρωτες, θετικές, ο λαός επιτέλους κατάλαβε ότι από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να περιμένει. Το έφεραν τα πράγματα η ΝΔ να χάσει πολλά αλλά να μείνει στην πρώτη θέση. Το σύστημα προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να ανασυνταχθεί και να φτιάξει ένα καινούργιο πολιτικό σκηνικό όπου το ένα δίπολο θα είναι η φιλελεύθερη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα που είναι η ΝΔ. Θα είναι ίδια η ΝΔ; Κατά τη γνώμη μας θα προκύψει και νέος πολιτικός σχηματισμός. Σε ένα χρόνο, σε έξι μήνες; Δεν ξέρω. Θα παραμεριστούν οι εγωισμοί και θα αλλάξουν πρόσωπα. Όπως ο Παπανδρέου έφυγε σε ένα βράδυ, μπορεί να δείτε και τον Σαμαρά και άλλους να φύγουν σε ένα βράδυ και να έρθουν άλλοι. Και θα γίνει αυτός ο χώρος. Τον παλεύουν.

Και δεύτερο παρακουτσάθηκε η σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα, έπεσε πάρα πολύ, πρέπει να αναστηλώσουν τον πόλο της σοσιαλδημοκρατίας. Μια σοσιαλδημοκρατία που δεν έχει καμία σχέση με το ΠΑΣΟΚ του 1974 και μετά. Έχει τελειώσει η ελληνική σοσιαλδημοκρατία για το λαό, όπως έχει τελειώσει σε όλη την Ευρώπη. Και αυτός πόλος θα διαμορφωθεί με πυρήνα το ΠΑΣΟΚ ή ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ - ένα μέρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να πάει προς τη ΝΔ και ένα άλλο με βασικές δυνάμεις - δεν ξέρω αν όλες, την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, θα ανασυνταχθεί και θα μετατραπεί στη νέα κεντροαριστερά στη νέα σοσιαλδημοκρατία. Ξαναλέω όμως που θα είναι ο νέος δικομματισμός. Αυτό το υπογράφουμε. Μπορεί να σοκάρω μερικούς, όμως έτσι θα γίνει. Και όπως επιβεβαιωθήκαμε σε πολλά, έτσι θα επιβεβαιωθούμε και σε αυτό. Επομένως εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να ξανασκεφτούν ιδιαίτερα αυτοί που είναι μέσα στους τόπους δουλειάς, οι εργατοϋπάλληλοι.

Πρέπει να ξανασκεφτείτε τι θα σημάνει αν στην επόμενη Βουλή - είναι υπαρκτός ο κίνδυνος - είναι αποδυναμωμένο το ΚΚΕ, κάτω από ένα ρεύμα που θα ξεφουσκώσει, όχι ως ποσοστό, μπορεί ως ποσοστό να μην ξεφουσκώσει, θα ξεφουσκώσει ως προς αυτά που υπόσχεται. Θα ξεφουσκώσει όπως ένα μπαλόνι, αν δεν σκάσει κιόλας. Επομένως στις επόμενες εκλογές έχει πολύ μεγάλη σημασία να ψηφίσουν το ΚΚΕ όσοι δεν το ψήφισαν κάτω από το «θέλω το ΚΚΕ μέσα σε μια κυβέρνηση, θέλω μια αριστερή κυβέρνηση». Έκαναν μεγάλο λάθος. Δεν τους κακίζουμε. Μπορεί να έχουν και παρατηρήσεις για εμάς, αλλά δεν κρίθηκε από αδυναμίες του ΚΚΕ γενικά. Εδώ ήταν ένα ρεύμα που δεν μπορούσε να αναχαιτιστεί. Άλλο ότι πρέπει και εμείς σε πολλά πράγματα να δούμε τη δουλειά μας αλλά δεν κρίθηκε από τις αδυναμίες και τις ελλείψεις.

Μπορούσε να γίνει κυβέρνηση μετά τις εκλογές. Σας διαβεβαιώ ότι δεν έγινε κυβέρνηση γιατί η μεν ΝΔ ήθελε να ισοπεδώσει το ΛΑΟΣ, τον Καμμένο, τους άλλους για να εκτιναχθεί μπροστά και ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να ισοπεδώσει ΚΚΕ και λοιπά κόμματα. Να έχει από τα αριστερά του ελεύθερα χέρια. Ξαναλέω μπορεί να σοκάρω μερικούς, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Και αυτή τη στιγμή στη νέα Βουλή πρέπει να επιστρέψουν όσοι δεν μας ψήφισαν και δεν πρέπει να περάσει η επιχείρηση αποδυνάμωσης. Είναι προσφορά στο λαό ότι δεν συμμετέχουμε σε μια κυβέρνηση που δεν θα λύσει προβλήματα του λαού. Αν μπούμε σε αυτό το μαντρί δεν θα προσφέρουμε τίποτα.

Πάμε για νέο δικομματισμό. Το σύνθημά μας λοιπόν είναι : Τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τους ξέρεις, δεν αλλάζουν, πάει και τέλειωσε. Ελίσσονται αλλά δεν αλλάζουν. Και θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι ένας ανταγωνισμός οικογενειακός. Είναι ουσιαστική αντίθεση. Και όλα αυτά που υπόσχεται τώρα δεν θα τα κάνει. Εδώ βάζουμε υπογραφή. Και ξέρουμε ότι αν σας πούμε κάτι και δεν επιβεβαιωθούμε θα έχουμε πολιτική ζημιά. Δεν θα τα κάνει γιατί όταν λέει πάση θυσία μέσα στην ΕΕ, σημαίνει ότι θα συμβιβαστεί. Όταν κάνει πρόσκληση σε γερμανικές και άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα τελειώνει το πράγμα. Οι εκβιασμοί που γίνονται απέναντι στην Ελλάδα είναι υπαρκτοί. Χρησιμοποιούνται για ψήφους, τους χρησιμοποιεί ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος αλλά είναι πραγματικοί. Και ο ΣΥΡΙΖΑ εφησυχάζει. Δεν υπάρχει άλλος αέρας στην Ευρώπη. Είδατε πώς του απάντησε ο Ολάντ. Υπάρχει η συζήτηση για ένα μείγμα πολιτικής που θα είναι ανάπτυξη με βαριά λιτότητα. Τα μείγματα τα έχουμε γνωρίσει.