ΑΡΗΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ Σικυώνος 2 Κιάτο

ττττ

ττττ
Εφαρμογές Διαχείρισης Δικτύου - «γαλάριζα»

Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012

Εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

Απαρχή εξελίξεων αναμένεται να αποτελέσει στο ΠΑΣΟΚ η ψήφιση των μέτρων, όπως εκτιμούν κορυφαία νυν και πρώην στελέχη της Ιπποκράτους. Ήδη εκφράζονται φόβοι τόσο για την ενότητα του κόμματος όσο και για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να επιφέρουν οι εξελίξεις στη συνοχή και την προοπτική της κυβέρνησης.

Οι διεργασίες στο παρασκήνιο είναι ραγδαίες, ιδίως μετά την έλευση στη δημοσιότητα της λίστας Lagarde και ο Πρόεδρος του κόμματος Ευάγγελος Βενιζέλος, επιστρέφοντας από το Παρίσι, αναζητά κινήσεις αντιστροφής του κλίματος.
Μέσα στο Σαββατοκύριακο, άλλωστε, παρεμβάσεις κορυφαίων στελεχών βάρυναν κατά πολύ το κλίμα στην Ιπποκράτους:

• Ο Κώστας Σκανδαλίδης, που σύμφωνα με πολλούς κινείται πλέον ως «δελφίνος», ή ακριβέστερα, αποτελεί την αναφορά όσων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αντιτίθενται στα μέτρα, παραβρέθηκε στην πανελλαδική συνάντηση στελεχών της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου.

• Η «Αριστερή Πρωτοβουλία», με ψήφισμα (!) των συγκεντρωμένων στελεχών της (ως κόμμα μέσα στο κόμμα) ζήτησε την άμεση αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση και «καμία συνεργασία με τη ΝΔ», καθώς και «καταγγελία των πολιτικών των μνημονίων και των εκβιασμών της τρόικα».

«Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε διαρκή τροχιά απαξίωσης και διάλυσης», «οι επιλογές της ηγετικής ομάδας οδηγούν στη διάλυσή του και την εξαφάνισή του από τον πολιτικό χάρτη» αναφέρεται στην απόφαση, ενώ καταγγέλλεται ότι «το κόμμα μετατρέπεται σε κόμμα «ολίγων στελεχών», με άμεση και μονοδιάστατη εξάρτηση από το κράτος και την εξουσία, εύκολα χειραγωγήσιμο και αδύναμο πολιτικά».

Η «Αριστερή Πρωτοβουλία», μάλιστα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αποχώρησής της από το ΠΑΣΟΚ, αν δεν υιοθετηθούν οι προϋποθέσεις που θέτει: «Είναι κατανοητό ότι η ανταπόκριση της ηγετικής ομάδας στα παραπάνω αιτούμενα θα κρίνει και τη στάση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Ο καθένας αναλαμβάνει ακέραιες τις ευθύνες του απέναντι στη χώρα, την παράταξη, την ιστορία».

• Ο Μίμης Ανδρουλάκης, μέσω του νέου του βιβλίου, όχι απλώς τάσσεται εμμέσως υπέρ ενός νέου κόμματος στη θέση του ΠΑΣΟΚ, αν δεν μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να μετασχηματιστεί και να παίξει αυτό το ρόλο, αλλά προτείνει και επιστροφή στη δραχμή με ελεγχόμενη χρεοκοπία! Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μίμης Ανδρουλάκης είναι σύμβουλος του Ευ. Βενιζέλου!

• Ο Γιάννης Ραγκούσης, πρώην Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, με συνέντευξή του στην «Καθημερινή», κρίνει ως «αρμόζουσα λύση» για τη λίστα Λαγκάρντ την παραίτηση του Ευ. Βενιζέλου από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, θεωρεί «νομοτελειακή» την ίδρυση νέου κεντροαριστερού φορέα.

• Ο Ανδρέας Λοβέρδος ετοιμάζεται μετά την ψήφιση των μέτρων να εξαγγείλει την παραίτησή του από το ΠΑΣΟΚ και την ίδρυση νέου κόμματος.

• Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης με συνέντευξή στη Real news της Κυριακής κάνει λόγο για «αναπόφευκτο κόστος της λίστας Λαγκάρντ για το ΠΑΣΟΚ» και ζητά «η αποδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ να μην οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση». Επιπλέον, επαναλαμβάνει την απόφασή του να ψηφίσει το πακέτο των μέτρων, ανεξαρτήτως τι θα πράξει τελικώς την κρίσιμη ώρα το κόμμα του.

Η εκτίμηση πολλών στελεχών είναι πως μετά τις προϋποθέσεις που έχει θέσει πρόσφατα ο Ευ. Βενιζέλος για την ψήφιση των μέτρων, πολύ δύσκολα τα μέτρα θα ψηφιστούν από τους βουλευτές του κόμματος, όσο και αν ρίξει υπέρ το πολιτικό του βάρος ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τροποποιώντας και πάλι τη θέση του.
Πηγή: real.gr
(Του Βασίλη Σκουρή)