ΑΡΗΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ Σικυώνος 2 Κιάτο

ττττ

ττττ
Εφαρμογές Διαχείρισης Δικτύου - «γαλάριζα»

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Παγκόσμια Ημέρα διατροφής με 842 εκατ. πεινασμένους

Στις 16 Οκτωβρίου τα Ηνωμένα Έθνη τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα διατροφής και επισημαίνουν πως 842 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, στερούνται την τροφή σε επαρκείς ποσότητες.
Διαβάστε:Η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής σε αριθμούς... 


Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής εστιάζεται στις βιώσιμες πρακτικές από την παραγωγή μέχρι και την κατανάλωση τροφίμων με στόχο την προαγωγή της συνεχούς ευημερίας τόσο του ανθρώπου όσο και του πλανήτη μας.
Οι άνθρωποι γνωρίζουν ότι τα τρόφιμα που καταναλώνουν είναι ένας από τους παράγοντες που καθορίζει σε σημαντικό βαθμό την υγεία τους.
Λιγότερο γνωστό, όμως, παραμένει ότι τα τρόφιμα που παράγουμε και καταναλώνουμε έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον (π.χ. χρήση γης και υδάτινων πόρων, απόβλητα κ.α.) και στην οικονομία.

Παγκόσμια Επισιτιστική Κρίση και Ασφάλεια Τροφίμων - Αιτίες και Λύσεις
Τι είναι η ασφάλεια των τροφίμων; Σύμφωνα με τον Οργανισμο Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Έθνων "Επισιτιστική ασφάλεια υπάρχει όταν όλοι οι άνθρωποι, ανά πάσα στιγμή, έχουν πρόσβαση σε επαρκή, ασφαλή και θρεπτικά τρόφιμα για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες και τις προτιμήσεις διατροφής τους για μια υγιεινή και ενεργό ζωή".
H επισιτιστική ασφάλεια περιλαμβάνει τις ακόλουθες προϋποθέσεις: 
• Επάρκεια στην προμήθεια και τη διαθεσιμότητα τροφίμων
• Σταθερότητα στον εφοδιασμό, χωρίς διακυμάνσεις ή ελλείψεις από εποχή σε εποχή ή από χρόνο σε χρόνο
• Πρόσβασιμοτητα στην τροφή ή προσιτό κόστος, και
• Ποιότητα και ασφάλεια των τροφίμων.

>Η στήριξη της μικρής σε κλίμακα γεωργίας, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες, και βοηθώντας τους αγρότες να αυξήσουν την αγροτική παραγωγικότητα τους, θεωρείται ένας τρόπος για την ενίσχυση της ασφάλειας των τροφίμων, αλλά και στήριξη των μικρών αγροτών από τη φτώχεια 


Απειλές για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια
Η  "Γενετική διάβρωση» στην γεωργική βιοποικιλότητα:  Η αντικατάσταση των εγχώριων τοπικών ποικιλιών φυτών με φυτά υψηλής απόδοσης (γενετικά μεταλλαγμένα προϊόντα)  μειώνει την ικανότητα της γεωργίας να προσαρμοσθεί στις μεταβαλλόμενες κλιματολογικές συνθήκες και τις νέες ποικιλίες παρασίτων.  
Ο βαθμός της γενετικής διάβρωσης του εντόπιου αβελτίωτου γενετικού υλικού της  χώρας μας υπήρξε δραματικός.
Το υλικό που ακόμη διασώζεται καλλιεργείται από υπερήλικους γεωργούς σε μειονεκτικές ορεινές περιοχές των νησιών και της ορεινής ενδοχώρας, είτε γιατί αποτελεί στοιχείο της τοπικήςπαράδοσης, είτε γιατί προσαρμόζεται καλύτερα σε άγονες οριακές αγροτικές περιοχές.
Είναι φανερό πάντως ότι εάν δε ληφθούν μέτρα ολοκληρωμένης προστασίας τόσο του γενετικού υλικού, όσο και του βιοτικού επιπέδου αυτών των περιοχών, αυτό το γενετικό υλι-κό θα χαθεί οριστικά μαζί με τους παραδοσιακούς γεωργούς και τη γνώση που αυτοί έχουν.
Η επισιτιστική ασφάλεια  παρεμποδίζεται:
Από κοινωνικό-πολιτικούς παράγοντες.
 Οι πόλεμοι και οι  εθνοτικές ταραχές εμποδίζουν τη βιωσιμότητα συνολικά της παραγωγής τροφίμων.
 Η δύναμη των μεσαζόντων εμπόρων στη αλυσίδα των γεωργικών προϊόντων  εμποδίζει τις πιθανότητες των αγροτών να λαμβάνουν δίκαιη αποζημίωση για την εργασία τους.