ΑΡΗΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ Σικυώνος 2 Κιάτο

ττττ

ττττ
Εφαρμογές Διαχείρισης Δικτύου - «γαλάριζα»

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Γαλλία: Aκτιβιστές της Greenpeace διείσδυσαν σε πυρηνικό σταθμό

Άλλος ένας ακτιβιστής της οργάνωσης Greenpeace κατάφερε να περάσει στις εγκαταστάσεις πυρηνικού σταθμού, στο Σιβό της Γαλλίας, λίγες ώρες αφότου δύο σύντροφοι του μπήκαν με αλεξίπτωτο πλαγιάς στον πυρηνικό σταθμό του Μπιζέ.

Σύμφωνα με πολλές πηγές, ο Ερβέ Κουασνόν, που δηλώνει "ποιητής-αναρριχητής", μπόρεσε να διεισδύσει στον πυρηνικό σταθμό του Σιβό, στη Βιεν. "Ένα άτομο ξεγέλασε τους φύλακες στην είσοδο (...) Βρίσκεται ακόμη στο χώρο", ανέφερε η τοπική αστυνομία.

"Βρίσκομαι στο εσωτερικό, κρύβομαι σε μια λόχμη", είπε ο ίδιος ο Κουασνόν μιλώντας τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο. Πρόσθεσε ότι θα ήθελε επίσης να "παρενοχλήσει" τους δύο υποψηφίους των προεδρικών εκλογών, τον Νικολά Σαρκοζί και τον Φρανσουά Ολάντ, οι οποίοι θα βρεθούν σήμερα αντιμέτωποι στην τηλεοπτική μονομαχία τους. "Οι Γάλλοι κουράστηκαν από την κοινωνία στην οποία ζουν", υποστήριξε ο Κουασνόν.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο ακτιβιστής επωφελήθηκε από την παρουσία ενός φορτηγού που έκανε παραδόσεις για να γλιστρήσει μέσα στον πυρηνικό σταθμό χωρίς να τον αντιληφθούν οι φύλακες.
πηγη:e-typos.com

Νωρίτερα, δύο ακτιβιστές της Greenpeace συνελήφθηκαν μετά την πτήση με αλεξίπτωτο πλαγιάς με μοτέρ πάνω από τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού του Μπιζέ στην κεντρική Γαλλία, ανακοίνωσαν η γαλλική χωροφυλακή και η διεθνής οργάνωση για την προστασία του περιβάλλοντος.

Σήμερα το πρωί, ένας γερμανικής καταγωγής ακτιβιστής προσγειώθηκε στο έδαφος του πυρηνικού σταθμού του Μπιζέ, 30 χλμ. από την Λιόν, με αλεξίπτωτο πλαγιάς με μοτέρ, το πανί του οποίου είχε το σήμα της Greenpeace.

Σύμφωνα με την οργάνωση προστασίας του περιβάλλοντος, το αλεξίπτωτο "πέταξε πάνω από τον πυρηνικό σταθμό που διαθέτει τέσσερις αντιδραστήρες, ο πιλότος έριξε δύο καπνογόνα στο θόλο του ενός εξ αυτών, μετά προσγειώθηκε εντός των εγκαταστάσεων ρίχνοντας ένα ακόμη καπνογόνο".

"Στόχος αυτής της ενέργειας είναι να σταλεί ένα μήνυμα στους δύο προεδρικούς υποψήφιους (Σαρκοζί και Ολάντ) που αρνούνται τους κινδύνους οι οποίοι προέρχονται από την πυρηνική ενέργεια. Θέλαμε να αναπαραστήσουμε μία εξωτερική επίθεση, του τύπου πτώση αεροσκάφους", δήλωσε από την πλευρά της η Σοφιά Μαζνονί, υπεύθυνη πυρηνικών θεμάτων της Greenpeace Γαλλίας.

Ο Φρανσουά Ολάντ, ο σοσιαλιστής υποψήφιος στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της 6ης Μαΐου, αντέδρασε δηλώνοντας "ότι εμπιστεύεται την Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας", η οποία έχει την ευθύνη "όλων των πληροφοριών για την προστασία των πυρηνικών μας εργοστασίων".

Το αλεξίπτωτο πλαγιάς με μοτέρ εντοπίστηκε "πολύ γρήγορα" και παρακολουθείτο "πριν καν πετάξει πάνω από το σταθμό", δήλωσε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών Πιερ-Ανρί Μπραντέ διευκρινίζοντας ότι γνώριζε πως "επρόκειτο για έναν οικολόγο ακτιβιστή που έκανε μια κίνηση προβολής για τα μέσα ενημέρωσης".

Ο πιλότος του αλεξίπτωτου συνελήφθη όπως και ένα δεύτερο πρόσωπο που βρισκόταν εκτός των πυρηνικών εγκαταστάσεων, το οποίο σύμφωνα με τη χωροφυλακή "ενδέχεται να χρησίμευε ως οδηγός του πιλότου του αλεξίπτωτου".

Γύρω από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις επικρατούσε ένταση, ενώ πολλοί άνδρες της χωροφυλακής αναπτύχθηκαν στην περιοχή και ένα ελικόπτερο πραγματοποιεί πτήσεις πάνω από την περιοχή.

Η EDF, η δημόσια επιχείρηση εκμετάλλευσης των γαλλικών πυρηνικών εργοστασίων, δήλωσε σε ανακοίνωση ότι "η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων" του σταθμού του Μπιζέ (στην περιοχή Εν) "ουδεμία στιγμή τέθηκε σε κίνδυνο".

"Τα μέτρα ασφαλείας που ενισχύθηκαν στα τέλη του 2011 επέτρεψαν να εντοπιστεί και να συλληφθεί αμέσως ο δράστης της εισβολής", ανακοίνωσε ο όμιλος, ο οποίος τόνισε ότι το συμβάν δεν επηρέασε την παραγωγή.

 Τον περασμένο Δεκέμβριο, ακτιβιστές της Greenpeace, θέλοντας να αναδείξουν τα κενά ασφαλείας των πυρηνικών εγκαταστάσεων, πραγματοποίησαν θεαματικές επιχειρήσεις κατορθώνοντας να εισέλθουν στους πυρηνικούς σταθμούς του Νοζάν-σιρ-Σεν (βορειο-ανατολική Γαλλία) και του Κριά (νότια Γαλλία).