ΑΡΗΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ Σικυώνος 2 Κιάτο

ττττ

ττττ
Εφαρμογές Διαχείρισης Δικτύου - «γαλάριζα»

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Σε επίπεδα «καιρού πολέμου» κινείται το χρέος της Δύσης

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ απειλή για την παγκόσμια οικονομία είναι η εκτίναξη του δημόσιου χρέους των αναπτυγμένων οικονομιών σε επίπεδα «καιρού πολέμου», προειδοποίησε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ χθες από το Τόκιο. Η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ κατέστησε σαφές ότι οι τριγμοί του χρέους αφήνουν τις κυβερνήσεις στο έλεος των αγορών, γι'Α αυτό και επιβάλλεται άμεσα η μείωσή τους.
«Χωρίς ανάπτυξη η παγκόσμια οικονομία εκτίθεται σε απρόβλεπτους κινδύνους και αναμφίβολα μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερο εμπόδιο η βαριά κληρονομιά του χρέους, που σήμερα κατά μέσο όρο ανέρχεται στο 110% του ΑΕΠ των αναπτυγμένων χωρών, δηλαδή περίπου στα επίπεδα περιόδου πολέμου», ήταν η θέση που διατύπωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στην ομιλία της στους αντιπροσώπους των 188 χωρών - μελών του ΔΝΤ, που συνεδριάζουν σε ολομέλεια στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, που δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα, το δημόσιο χρέος στις αναπτυγμένες χώρες πρόκειται να υπερβεί εφέτος το 110% και το 2013 το 113%. Στην Ιαπωνία η αναλογία αυτή επρόκειτο να φτάσει το 2011 το 236,6%.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση αυτού του χρέους με μια υποτονική ανάπτυξη θα είναι «απίστευτα δύσκολη» και είναι απαραίτητο να βρεθεί «ο σωστός ρυθμός» μείωσης των ελλειμμάτων. «Είναι ένα στενό μονοπάτι, πιθανόν ένα μακρύ μονοπάτι, για το οποίο δεν υπάρχουν σύντομοι δρόμοι», τόνισε.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ επανήλθε ζητώντας να μεταρρυθμισθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, που «εξακολουθεί να μην είναι πιο ασφαλές» απ' ό,τι ήταν την περίοδο της χρεοκοπίας της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers το 2008, η οποία προκάλεσε το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

«Οι συνεχείς υπερβολές και τα σκάνδαλα δείχνουν πως η κουλτούρα του χρηματοπιστωτικού συστήματος δεν έχει πραγματικά αλλάξει», τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ. Το σύστημα «είναι ακόμη υπερβολικά περίπλοκο, οι δραστηριότητες εξακολουθούν να είναι υπερβολικά συγκεντρωμένες σε μεγάλα ιδρύματα», διευκρίνισε, προσθέτοντας πως το φάσμα των τραπεζών «που είναι υπερβολικά μεγάλες για να πτωχεύσουν» συνεχίζει να «στοιχειώνει» τον τομέα.
Είναι σαφές ότι η Κριστίν Λαγκάρντ αποφάσισε να τηρήσει αυστηρότερη στάση απέναντι στην Ευρώπη, δηλαδή έναντι της πολιτικής του Βερολίνου, βρίσκοντας αρκετούς υποστηρικτές μεταξύ των χωρών - μελών του ΔΝΤ. Το επόμενο επεισόδιο του... σίριαλ στις σχέσεις ΔΝΤ - Γερμανίας θα διαδραματιστεί στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής της 18ης Οκτωβρίου.