ΑΡΗΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ Σικυώνος 2 Κιάτο

ττττ

ττττ
Εφαρμογές Διαχείρισης Δικτύου - «γαλάριζα»

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Το email-ταξιδιωτική οδηγία που άναψε φωτιές

Ένα e-mail - ταξιδιωτική οδηγία που υποτίθεται ότι απέστειλε η Κομισιόν προς στους ευρωπαίους αξιωματούχους που επισκέπτονται τη χώρα μας άναψε φωτιές, με την ελληνίδα επίτροπο Μαρία Δαμανάκη να στέλνει διάβημα προς τον κ. Μπαρόζο.
Σύμφωνα με το εν λόγω e-mail, του οποίου η αυθεντικότητα αμφισβητείται, οι υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρέπει να προσέχουν κατά την επίσκεψή τους στη χώρα μας, καθώς επίκεινται σοβαρές ταραχές και μάλιστα με νεκρούς.

Στο e-mail επισημαίνεται δε ότι αυτή είναι η πρώτη ταξιδιωτική οδηγία που εκδόθηκε ποτέ από την Κομισιόν για μια χώρα κράτος μέλος της ΕΕ.

Στο δεύτερο μέρος του εν λόγω e-mail ακολουθούν συστάσεις προς τους υπαλλήλους.

Την αποκάλυψη έκανε η εφημερίδα To Bήμα, ωστόσο η αυθεντικότητά του αμφισβητείται, τουλάχιστον ως προς το πρώτο σκέλος της επιστολής, καθώς το έγγραφο είναι ανυπόγραφο, ενώ τα αγγλικά που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας δεν παραπέμπουν σε υπάλληλο της επιτροπής.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, διαψεύδει την ύπαρξη του εν λόγω εγγράφου, δηλώνει ωστόσο πως είναι σύνηθες να δίνονται οδηγίες προς τους υπαλλήλους σε συνεργασία με την αστυνομία.

Η ελληνίδα επίτροπος κ. Δαμανάκη εκφράζει με επιστολή της την έντονη διαμαρτυρία της για την ηλεκτρονική αυτή ταξιδιωτική οδηγία, την οποία σημειώνει πως δεν γνώριζε και διευκρινίζει ότι «η Ελλάδα είναι χώρα ειρηνική και ασφαλής για κάθε Ευρωπαίο και διεθνή αξιωματούχο, με ζωντανές και διαχρονικές παραδόσεις φιλοξενίας προς κάθε πολίτη».

Τέλος, σχετική ερώτηση κατατέθηκε στην Ευρωβουλή από την ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μαρία-Ελένη Κοπά.

Διαβάστε την επιστολή μεταφρασμένη:

"Αγαπητέ κύριε,

Αυτό το σημείωμα είναι εμπιστευτικό, για την ενημέρωσή σας. Τα στοιχεία επαφών έχουν αφαιρεθεί για λόγους ασφάλειας των ατόμων που εμπλέκονται. Υπάρχουν κάποιες επιπλέον πληροφορίες (μόνο προφορική διανομή), που έχουν έλθει σε γνώση των υπηρεσιών από κοινού με το προσωπικό του ΔΝΤ και αφορούν σε πληροφορίες που έχουν συλλεχθεί σχετικά με βίαιες ταραχές στην Αθήνα τον Μάρτιο, με X (ο αριθμός δεν επιτρέπεται να αναφερθεί) νεκρούς.

Παράκληση για διακριτική μεταχείριση της παρούσας πληροφόρησης.

Προς ενημέρωσή σας, αυτή είναι η πρώτη ταξιδιωτική οδηγία που έχει ποτέ εκδοθεί από την Επιτροπή για την αποστολή των υπαλλήλων της σε ένα κράτος μέλος.

Οι Έλληνες υπάλληλοι της Επιτροπής έχουν αναστατωθεί και διαβάζουν πολύ προσεκτικά τις συστάσεις και για τη δική τους ασφάλεια, κάθε φορά που θα χρειαστεί να ταξιδέψουν και να φιλοξενηθούν στην χώρα τους.

Με φιλικούς χαιρετισμούς,
 J. "