ΑΡΗΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ Σικυώνος 2 Κιάτο

ττττ

ττττ
Εφαρμογές Διαχείρισης Δικτύου - «γαλάριζα»

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Πείτε «ναι» στα φρούτα και τα λαχανικά «της εποχής»

Τα οπωροκηπευτικά παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση στην θρεπτική αξία τους, αναλόγως με την εποχή που τα αγοράζει κανείς.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, το φαγητό είναι κατ' αρχήν εμφάνιση και μυρωδιά - η γεύση έρχεται αργότερα. Η απόφαση για το αν μας αρέσει ένα πιάτο, καθορίζεται από αρκετούς παράγοντες, όπως η υφή και η πολυπλοκότητα της εμφάνισης, αλλά το πρώτο και πιο σημαντικό είναι το χρώμα του.
 Ανεξάρτητα από το χρώμα τους, όμως, τα φρούτα και τα λαχανικά παρουσιάζουν μεγάλη διακύμανση στην θρεπτική αξία τους, αναλόγως με την εποχή που τα αγοράζει κανείς.
 Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τάιμς», του Λονδίνου, οι φράουλες λ.χ. που αγοράζει κανείς στα μέσα του χειμώνα δεν έχουν την ίδια θρεπτική αξία με εκείνες που τρώει στα τέλη της άνοιξης και τις αρχές του καλοκαιριού.
Και αυτό, διότι είθισται οι χειμερινές φράουλες να προέρχονται από χώρες μακρινές και στη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού τους μέχρι τα ράφια του σούπερ μάρκετ έχουν χάσει σημαντικό τμήμα από τον σίδηρο, την βιταμίνη C και τις αντιοξειδωτικές ουσίες που θα περιείχαν οι «ντόπιες» του καλοκαιριού.

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να ταξιδέψει ένα φρούτο από το Μαρόκο ή τη Νότιο Αφρική για να χάσει την θρεπτική αξία του.
Μελέτη με πορτοκάλια έδειξε ότι τα φρεσκοκομμένα από το δέντρο περιέχουν περίπου 180 mg βιταμίνης C, ενώ αυτά που αγοράζει κανείς από το σούπερ μάρκετ της χώρας του περιέχουν πολύ λιγότερη - ενίοτε μόλις 1 mg. Και δεν είναι μόνο η βιταμίνη C που πλήττεται: μείωση παρατηρείται και σε άλλα πολύτιμα συστατικά τους, όπως τα βιοφλαβονοειδή.

Το κλειδί, λοιπόν, για να αποκομίζει κανείς τα μέγιστα από τα προϊόντα της Φύσης είναι να επιλέγει πρωτίστως αυτά που χαρακτηρίζονται ως φρούτα και λαχανικά «της εποχής».
Με την τακτική αυτή παρέχονται πολλά και σημαντικά οφέλη στην υγεία, όπως έδειξε και μελέτη που πραγματοποίησαν πριν από λίγα χρόνια ερευνητές από το Ίδρυμα Δημόσιας Υγείας, στο Ρόμπινσον Γουέϊ του Κέιμπριτζ.

 Οι επιστήμονες πήραν συνεντεύξεις από 1.489 άνδρες και 1.900 γυναίκες, ηλικίας 35 έως 75 ετών, και αφού ανέλυσαν την διατροφή τους και τους παρακολούθησαν για επτά χρόνια, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η συστηματική κατανάλωση φρέσκων λαχανικών της εποχής στη διάρκεια του χειμώνα μειώνει κατά 21% τον κίνδυνο καρκίνου και κατά 15% τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στους άνδρες, και στις μειώνει κατά 24% τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.
Αντίστοιχα, η συστηματική κατανάλωση φρέσκων φρούτων της εποχής διαπιστώθηκε ότι μειώνει κατά 16% τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και κατά 13% τον κίνδυνο καρκίνου.

Το συμπέρασμα της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Public Health Nutrition», ήταν ότι ναι μεν η πλούσια σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά διατροφή ασκεί προστατευτική δράση εναντίον του καρκίνου και της καρδιαγγειακής νόσου, αλλά μεγάλη σημασία έχει η κατανάλωση φυτικών προϊόντων εποχής.

                                                  Οι σούπερ σταρ
 * Αμύγδαλα. Είναι πλούσια σε ασβέστιο και φώσφορο. Περιέχουν επίσης ολεϊκό οξύ, το οποίο ελαττώνει τη χοληστερόλη και μαζί τον κίνδυνο αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου.
 * Μήλα. Περιέχουν μαλικό οξύ, το οποίο αποτελεί έναν από τους καταλύτες για την μετατροπή των σακχάρων και των λιπών σε ενέργεια, ώστε να μην συσσωρεύονται στο σώμα. Τα μήλα έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ περιέχουν και πεκτίνη, η οποία ελαττώνει τη χοληστερόλη και συμβάλλει στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
 * Κολοκύθα. Περιέχει μεγάλες ποσότητες βήτα-καροτίνης, η οποία διατηρεί υγιή την όραση και ελαστικό το δέρμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από τις λοιμώξεις.
 * Καρότα. Κάνουν καλό στην όραση, χάρη στη βιταμίνη Α που περιέχουν. Για μέγιστα αποτελέσματα, καλό είναι να καταναλώνονται ωμά ή μισομαγειρεμένα.
 * Κάστανα. Είναι πλούσια σε κάλιο, σίδηρο και βιταμίνη Ε. Πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην επούλωση των βλαβών στις αρτηρίες.
 * Φουντούκια. Περιέχουν ψευδάργυρο, που πιστεύεται ότι κάνει καλό στη λίμπιντο, καθώς και βιταμίνη Ε η οποία είναι απαραίτητη για γερή καρδιά και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
 * Αχλάδια. Περιέχουν μαγνήσιο, φώσφορο και ψευδάργυρο. Συμβάλλουν στην αποβολή του ουρικού οξέος από τον οργανισμό, γι' αυτό και ωφελούν τις αρθρώσεις.
 * Μανιτάρια πορτσίνι (λέγονται και βασιλομανίταρα ή καλογεράκια). Ο συνδυασμός τους με ελαιόλαδο και μυρωδικά, όπως το θυμάρι και το δεντρολίβανο, αποτελεί μια ιταλική «πανάκεια» που θεωρείται πολύτιμη για ευλύγιστες αρθρώσεις.
 * Ξερά δαμάσκηνα. Περιέχουν τέλεια αναλογία σακχάρων και θρεπτικών συστατικών, καθώς και σορβιτόλη (μία φυσική «ασπιρίνη») και άφθονες φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος.
* Γλυκοπατάτες. Περιέχουν ωφέλιμα σάκχαρα και σύνθετους υδατάνθρακες, καθώς και άφθονη βήτα-καροτίνη.