ΑΡΗΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ Σικυώνος 2 Κιάτο

ττττ

ττττ
Εφαρμογές Διαχείρισης Δικτύου - «γαλάριζα»

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Ασπιρίνη χαρακτηρίζουν οι κτηνοτρόφοι την ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ

«Θετική εξέλιξη, η οποία ωστόσο δεν λύνει το πρόβλημα» χαρακτηρίζουν, την πρόσφατη ρύθμιση των κτηνοτροφικών δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου οι αιγοπροβατοτρόφοι, βοοτρόφοι, χοιροτρόφοι και πτηνοτρόφοι.
Σύμφωνα με τους ίδιους, θα πρέπει ο χρόνος της αποπληρωμής να αυξηθεί, να δοθεί χαμηλό επιτόκιο αλλά και 3 χρόνια τουλάχιστον περίοδος χάριτος λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Επίσης, οι κτηνοτρόφοι ζητούν ρύθμιση όλων των δανείων και όχι μόνο αυτών που έχουν δοθεί με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Να σημειωθεί ότι η ρύθμιση που εξήγγειλε την Μεγάλη Πέμπτη, 2 Μάιου, το Υπουργείο Οικονομικών αφορά τα κτηνοτροφικά δάνεια που χορηγήθηκαν επί υπουργίας Αλέξανδρου Κοντού και κάποια παλαιότερα (δεκαετίας ΄80) που δεν εξυπηρετούνται.
Και τα δύο είναι δάνεια που δόθηκαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών παρατείνεται ως 31 Δεκεμβρίου 2013 η καταβολή της χρεολυτικής δόσης που έπρεπε να πληρωθεί ως 31.12.2012 και αφορά δάνεια που έχουν χορηγηθεί σε αιγοπροβατοτρόφους, βοοτρόφους, χοιροτρόφους και πτηνοτρόφους φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή ομάδες φυσικών ή νομικών προσώπων.
Οι τόκοι που αφορούν τη δόση και θα παραχθούν για το χρονικό διάστημα από 01.01.2013 έως και την εξόφληση της, βαρύνουν αποκλειστικά τους δανειολήπτες και δεν καλύπτονται από την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
Όπως διευκρινίζεται στην απόφαση, οι κτηνοτρόφοι που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα αναστολής καταβολής της δόσης που ήταν καταβλητέα στις 31.12.2012, οφείλουν να υποβάλουν σχετική αίτηση προς τα πιστωτικά ιδρύματα μέχρι 30.06.2013.
Αιγοπροβατροτρόφοι

Για το θέμα από την πλευρά των αιγοπροβατροτρόφων μίλησε ο κ. Παναγιώτης Πεβερέτος, Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ): «Αυτή η απόφαση δεν είναι σίγουρα στα πλαίσια των αιτημάτων των κτηνοτρόφων. Δόθηκε μια μικρή παράταση. Εμείς ζητάμε μια ολοκληρωμένη ρύθμιση για όλα τα δάνεια μας. Και αυτά με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και τα υπόλοιπα τα οποία είναι και σε όλες τις τράπεζες. Πρέπει να τα ρυθμίσουν για 15 τουλάχιστον χρόνια με χαμηλό επιτόκιο και τρία χρόνια περίοδο χάριτος. Το Δεκέμβριο θα κληθούμε πάλι να πληρώσουμε. Θεωρούμε ότι απλά προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο για να δουν τι θα κάνουν. Συνολικά τα δάνεια των κτηνοτρόφων σήμερα φθάνουν το 1,5 εκατ. ευρώ. Όλα αυτά θα πρέπει να ρυθμιστούν».
Βοοτρόφοι

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Κεφαλάς, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαφοτρόφων Γαλακτοπαραγωγών Ελλάδος τονίζει: «Με αυτή την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών ρυθμίζονται δύο κατηγορίες δανείων. Η μία κατηγορία αφορά τα δάνεια που δόθηκαν το 2007 επί υπουργίας Αλέξανδρου Κοντού με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου σε ποσοστό 80% του κεφαλαίου. Και η δεύτερη κατηγορία αφορά τις παλιές ρυθμίσεις των κτηνοτροφικών δανείων που δεν εξυπηρετούνταν. Δάνεια που επίσης ήταν με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου και “έρχονται” από την δεκαετία του ’80. Θεωρώ ότι είναι θετική η προσπάθεια που γίνεται να μπουν τα πράγματα σε μια σειρά».
Και προσθέτει: «Όμως σε προσωπικό επίπεδο έχω ένα φόβο ότι δημιουργείται η προσδοκία στους παραγωγούς πως δεν θα πληρώσουν ποτέ. Πράγμα το οποίο είναι λάθος διότι τα χρήματα αυτά είναι των τραπεζών άρα δεν υπάρχει περίπτωση να διαγραφούν ποτέ.
Για να λυθεί το πρόβλημα χρειάζεται μια συνολική αντιμετώπιση. Δεν είναι τωρινό. Πάει πολλά χρόνια πίσω και το κράτος στρουθοκαμηλίζει. Η ρύθμιση αυτή είναι σταγόνα στον ωκεανό αλλά μια θετική σταγόνα διότι δίνει μια μικρή ανάσα στον κόσμο αφού αυτές οι οφειλές αν δεν ρυθμιζόντουσαν θα βεβαιωνόντουσαν στα δημόσια ταμεία. Είναι μεν πυροσβεστικού χαρακτήρα αυτή η λύση αλλά παραμένει θετική. Η αποπληρωμή θα πρέπει να γίνει πολυετής με χαμηλό επιτόκιο και να γίνει μια και διαπαντός».
Χοιροτρόφοι

Από την πλευρά τους οι χοιροτρόφοι ζητούν  μια συνολική ρύθμιση ενώ παράλληλα προτείνουν να γίνει άρση της εγγύησης του ελληνικού Δημοσίου στα δάνεια που έχουν δοθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη  Μπούρας, Πρόεδρο της Νέας Ομοσπονδίας Χοιροτρόφων Ελλάδας: «η ρύθμιση αυτή είναι καλή αλλά δεν λύνει το πρόβλημα του κλάδου.
Θεωρούμε ότι θα έπρεπε να γίνει μια αποφασιστική κίνηση η οποία θα δώσει μια πραγματική ανάσα στους χοιροτρόφους.
Εμείς δεν ζητάμε να μας χαρίσουν κάτι. Θέλουμε να δοθεί μια λύση ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις. Έχουν ήδη κλείσει πολλές επιχειρήσεις και η κατάσταση αυτή συνεχίζεται. Η ρύθμιση του ΥΠΟΙΚ είναι μια ασπιρίνη.
Καλή η ασπιρίνη αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον 10ετής ρύθμιση για όλα τα δάνεια (εγγυημένα και μη).
Τονίζει ακόμα: «προτείνουμε επίσης να γίνει άρση της εγγύησης του Ελληνικού Δημοσίου.
Κάτι το οποίο βλέπει θετικά και η Τρόικα. Νομίζω μάλιστα κάτι παρόμοιο έγινε και με τα δάνεια των ΕΑΣ.
Όταν ζητάμε ρύθμιση από το κράτος μας λένε ότι δεν έχουμε εγγυήσεις πλέον και δεν μπορούμε να κάνουμε ρυθμίσεις για τα εγγυημένα δάνεια».
Πτηνοτρόφοι

Τέλος ο κ. Νίκος Βαζαίος, Γραμματέας του Συνεταιρισμού Πτηνοτρόφων Μεγάρων σημειώνει : «η ρύθμιση που ανακοινώθηκε δεν είναι στα πλαίσια των αιτημάτων του κλάδου. Εμείς ζητούμε μια μεγαλύτερη περίοδο χάριτος αλλά αύξηση του συνολικού χρόνου αποπληρωμής. Αυτή η ρύθμιση δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποιους λόγους εξυπηρετεί. Ίσως θέλουν να αποφύγουν κάποιες καταστάσεις μέχρι το τέλος της χρονιάς. Οπωσδήποτε δεν λύνονται τα προβλήματα με τέτοιου είδους ρυθμίσεις. Είναι καλό να μπούμε σε ένα γενικότερο πλαίσιο ρύθμισης αλλά αυτό δεν είναι αρκετό».