ΑΡΗΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ Σικυώνος 2 Κιάτο

ττττ

ττττ
Εφαρμογές Διαχείρισης Δικτύου - «γαλάριζα»

Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Διώξεις αγροτών και συλλήψεις για επιστροφή ΦΠΑ

«Βρώμισε» πολύ το θέμα της επιστροφής ΦΠΑ λόγω εικονικής πώλησης αγροτικών προϊόντων και η έρευνα του ΣΔΟΕ, στην οποία εκτενώς είχε αναφερθεί το ΕΛΙΑ & ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ σε ανταπόκριση του γράφοντος, απέφερε καρπούς. Κυριότερο αποτέλεσμα είναι η ποινική δίωξη κατά 23 αγροτών της Τριφυλίας (βρίσκεται στη δυτική Μεσσηνία) την οποία άσκησε προ ημερών ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας, καθώς στα εικονικά τιμολόγια που βρήκε το ΣΔΟΕ αναγράφονται τα ονόματα των προσώπων αυτών. Μέχρι στιγμής, το ύψος του οικονομικού εγκλήματος υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.
Επίσης, η Εισαγγελία διέταξε και προκαταρκτική εξέταση κατά υπαλλήλων της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, δεδομένου ότι η ΕΑΣ παίζει μεσολαβητικό ρόλο μεταξύ παραγωγών και ΔΟΥ για την επιστροφή ΦΠΑ.


Η κομπίνα βρισκόταν σε εξέλιξη επί σειράν ετών, τουλάχιστον επί δεκαετία και πληροφορίες αναφέρουν πως από την επιστροφή ΦΠΑ οι παραγωγοί κρατούσαν το 4% και το 7% έμενε στους απατεώνες «εμπόρους».

Της ασκήσεως διώξεων προηγήθηκαν οι συλλήψεις, την Πέμπτη της προηγούμενης εβδομάδας, στην Κυπαρισσία, 47χρονης εμπόρου και τη Δευτέρα στο Καλό Νερό (αποτελεί κόμβο πλησίον της Κυπαρισσίας) δύο Αθηναίων εμπόρων, 53 και 48 ετών. Οι τελευταίοι κατηγορούνται ως διακινητές εικονικών τιμολογίων, καθώς τέτοια βρέθηκαν στο πορτ-μπαγκάζ του αυτοκινήτου τους. Εκτιμάται πως οι δυο Αθηναίοι ανήκαν σε κύκλωμα που είχε εξαπλωθεί πανελλαδικά, το οποίο είχε αλλάξει 3 φορές την επωνυμία της επιχείρησης και η πρόσφατη αλλαγή παρουσίαζε την έδρα της εταιρείας στον Ταύρο της Αθήνας.

Η έρευνα του ΣΔΟΕ εντάθηκε πέρυσι τον Ιούνιο, όταν η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας έδωσε παραγγελία για προκαταρκτική εξέταση. Ήδη διεξαγόταν έρευνα της υπηρεσίας για απάτη με πλαστά τιμολόγια επιστροφής ΦΠΑ 2010 σε αγρότες της Μεσσηνίας. Επίκεντρο της επιστροφής ΦΠΑ για «μαϊμού» πωλήσεις αγροτικών προϊόντων ήταν η περιοχή της Τριφυλίας, περιοχή με πληθώρα καλλιεργειών, εκ των οποίων ορισμένες με προϊόντα μεγάλης αξίας ανά φορτίο όπως τα κηπευτικά.

 Ήδη πέρυσι, ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ στην Πελοπόννησο και τα υψηλόβαθμα στελέχη του είχαν αναφέρει ότι πολλοί από τους αγρότες επέστρεφαν το ΦΠΑ για να γλυτώσουν την ποινική δίωξη, διαδικασία που εντάθηκε και πύκνωσε προσφάτως.                                                                                                               πηγή:olivenews.gr-του Κώστα Κοντοθανάσης