ΑΡΗΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ Σικυώνος 2 Κιάτο

ττττ

ττττ
Εφαρμογές Διαχείρισης Δικτύου - «γαλάριζα»

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

113 ΧΡΟΝΙΑ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ!

Το ημερολόγιο έδειχνε 29 Νοεμβρίου του 1899, όταν ιδρύθηκε η ομάδα που έμελε να γίνει ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους του κόσμου και να αγαπηθεί από εκατομμύρια ανθρώπους:

                                                      H Mπάρτσα!

Η Μπαρτσελόνα, ιδρύθηκε από Ελβετούς, Άγγλους και Καταλανούς, με πρωτοβουλία του Ζοάν Γκαμπέρ και αμέσως έγινε το σύμβολο της Καταλονίας, με το σύνθημα «Κάτι περισσότερο από μια ομάδα», να δείχνει το μέγεθος του συλλόγου.

Ο Καμπέρ είχε αναρτήσει στις 22 Οκτωβρίου του 1899 αγγελία στην οποία ζητούσε συνεργάτες για την δημιουργία ποδοσφαιρικής ομάδας, με την συνάντηση να γίνεται με τους ενδιαφερόμενους στις 29 Νοεμβρίου.
Αμέσως αποφασίστηκε η ίδρυση της ομάδας, με το όνομα Μπαρτσελόνα.

Αμέσως το καμάρι της Καταλονίας, άρχισε να κατακτά τα τρόπαια της περιοχής, με το πρώτο επίσημο να καταγράφεται το 1902, ενώ έξι χρόνια αργότερα παραλίγο να διαλυθεί η ομάδα, καθώς αντιμετώπισε σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα.

Το 1909, η Μπαρτσελόνα μετακόμισε στο «Καμπ ντε λα Ιντούστρια», ένα γήπεδο 8 χιλιάδων θέσεων, ενώ την ίδια χρονιά αποφάσισε να αλλάξει την επίσημη γλώσσα της ομάδας από τα Καστιγιάνικα στα Καταλανικά, κάτι το οποίο όσο απλό και να φαίνεται, ήταν θέμα μείζονος σημασίας για τους οπαδούς της ομάδας.

Το 1922, ξεκίνησε και το εγχείρημα των μελών σε πρώτη φάση, όπου 20 χιλιάδες άνθρωποι έσπευσαν να βοηθήσουν οικονομικά για να μετακομίσει η Μπαρτσελόνα σε ένα ακόμη μεγαλύτερο γήπεδο, το «Λε Κορτς».

                                                     Ο εμφύλιος πόλεμος…

Το 1925, ο εθνικός ύμνος της Ισπανίας, γιουχαΐστηκε στο γήπεδο κατά του δικτάτορα Μιγκέλ Ριβέρα, κάτι το οποίο έφερε τον αποκλεισμό της έδρας για 6 μέρες, ενώ ο Γκαμπέρ παραιτήθηκε από την προεδρία, ενώ ο πρόεδρος των Καταλανών, αυτοκτόνησε το 1930 από την μελαγχολία του…

Το 1936 ο εμφύλιος οδήγησε αρκετούς παίκτες της Μπαρτσελόνα αλλά και της Αθλέτικ Μπιλμπάο να πολεμήσουν κατά του καθεστώτος, με τους Καταλανούς να μπαίνουν για πάντα στα μαύρα… κατάστιχα της ισπανικής δικτατορίας, με την Μπαρτσελόνα να ζητά άσυλο σε Μεξικό και Γαλλία!

Μετά τον εμφύλιο, η σημαία της Καταλονίας απαγορεύτηκε, κάτι που ανάγκασε την Μπαρτσελόνα να αλλάξει όνομα σε Club de Futbol Barcelona και να αφαιρέσει την καταλανική σημαία από το σήμα της.

Η άφιξη του Λάζλο Κουμπάλα και του Φέρντιναντ Ντάουτσικ, έφερε τρόπαια στην Βαρκελώνη, ενώ το 1961 έγινε η πρώτη ομάδα που κατάφερε να κερδίσει την Ρεάλ Μαδρίτης στο Κύπελλο Πρωταθλήτριών.

                                            Ο… ιπτάμενος Ολλανδός

Το 1973, η Μπαρτσελόνα έκανε… παγκόσμιο ρεκόρ μεταγραφής, καθώς πλήρωσε 920 χιλιάδες λίρες για να κάνει δικό της τον Γιόχαν Κρόιφ, ενώ ο Ολλανδός έγινε αμέσως αγαπητός στις εξέδρες του «Καμπ Νου», στο οποίο είχαν μετακομίσει οι «μπλαουγκράνα», όταν δήλωσε πως επέλεξε την Μπαρτσελόνα από την Ρεάλ, καθώς δεν θα έπαιζε ποτέ στην ομάδα του δικτάτορα Φράνκο!

Ο Κρόιφ μεγαλούργησε στην Βαρκελώνη, όπου αγαπήθηκε και συνεχίζει να αγαπιέται σαν Θεός, ενώ για να τιμήσει την Μπαρτσελόνα και την Καταλονία, έδωσε στον γιο του το όνομα, Ζόρντι, το οποίο είναι καταλανικό.

Αξίζει να σημειώσουμε πως την σεζόν 1973-74, όπου η Μπάρτσα πήρε το πρωτάθλημα, είχε περάσει σαν σίφουνας από το «Μπερναμπέου», επικρατώντας με 5-0 της Ρεάλ Μαδρίτης!

                                           Το τέλος της δικτατορίας…
Το 1974, ο Φράνκο αποχωρεί, η δικτατορία επίσης και ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Ζοζέπ Λουίς Νούνιεζ, βάζει σαν στόχο να κάνει την Μπαρτσελόνα την μεγαλύτερη ομάδα του πλανήτη. Πως θα γινόταν αυτό; Με τις ακαδημίες!

Έτσι τον Οκτώβριο του 1979, ιδρύεται η «Μασία», η φημισμένη ακαδημία της Μπαρτσελόνα, ενώ ο Νούνιεζ στην προεδρία του άφησε παίκτες όπως ο Ρονάλντο, ο Ρομάριο και ο Μαραντόνα να φύγουν καθώς αρνιόταν να πληρώσει τα υπέρογκα ποσά που ζητούσαν!

Το 1988, ο Γιόχαν Κρόιφ, επιστρέφει στο «Καμπ Νου» και αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία των Καταλανών, και δημιουργεί την Dream Team, η οποία σαρώνει τα πάντα, με αποκορύφωμα το Κύπελλο Πρωταθλητριών του 1992, με τον συνολικό απολογισμό να είναι 11 τρόπαια, επίδοση την οποία ξεπέρασε ο Πεπ Γκουαρντιόλα.

Ο Νούνιεζ αποχώρησε από την προεδρία και ο Ζοάν Γκασπάρ ανέλαβε το 2000 την προεδρία, ωστόσο μετά από συνεχόμενες αποτυχίες την θέση του παίρνει ο Ζοάν Λαπόρτα και ο νέος μύθος των «μπλαουγκράνα» ξεκινάει…

Ο Ροναλντίνο φτάνει στην Βαρκελώνη, μαζί με ένα ακόμη Champions League ενώ παράλληλα αρχίζει και η προώθηση νεαρών παικτών από την ακαδημία, όπως του Ινιέστα, του Μέσι και του Πέδρο, την ίδια στιγμή, όπου αρκετοί Καταλανοί ήταν στην πρώτη ομάδα.

Μάλιστα η Μπαρτσελόνα κατακτά και το Διηπειρωτικό το 2006, ωστόσο η ιστορία για την Μπαρτσελόνα θα γραφόταν με ακόμη πιο χρυσά γράμματα, όταν ο Πεπ Γκουαρντιόλα θα αναλάμβανε την τεχνική ηγεσία της ομάδας…

Μέσι, Ινιέστα, Τσάβι, Γκουαρντιόλα και… σια!

Ο Γκουαρντιόλα σαν Καταλανός ήξερε πως η ομάδα χρειαζόταν «αίμα» από την «Μασία» και έτσι έχτισε μια ομάδα γύρω από τους ντόπιους ποδοσφαιριστές, ενώ παράλληλα εμπνεύστηκε το φημισμένο, τίκι-τάκα, το παιχνίδι κατοχής με πάσες διαρκώς.

Κάπως έτσι ξεκίνησε ο μύθος… Το 2009, η Μπαρτσελόνα κατέκτησε το Champions League παίζοντας εκπληκτικό ποδόσφαιρο ενώ την ίδια χρονιά έκανε το τρεμπλ, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Μέσα σε αυτά, πρέπει να προσθέσουμε και τα Σούπερ Κύπελλα Ευρώπης και Ισπανίας,, συν το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, συνολικά δηλαδή 6 τρόπαια σε μια σεζόν!

Παράλληλα συγκέντρωσε 99 πόντους στο πρωτάθλημα, κάτι το οποίο αποτελεί και σήμερα ρεκόρ…

To παλμαρέ της

- 21 πρωταθλήματα Ισπανίας

- 26 κύπελλα Ισπανίας

- 10 σούπερ καπ Ισπανίας

- 4 κύπελλα πρωταθλητριών Ευρώπης (Τσάμπιονς Λιγκ)

- 4 κύπελλα κυπελλούχων Ευρώπης

- 3 κύπελλα Εκθέσεων (πρόγονος του κυπέλλου UEFA)

- 4 σούπερ καπ Ευρώπης

- 2 παγκόσμια κύπελλα συλλόγων

Το 2010 ο Σάντρο Ροσέλ αναλαμβάνει την προεδρία και η Μπαρτσελόνα… εκτοξεύεται. Βίγια, Μασεράνο, Φάμπρεγκας και Σάντσεζ φτάνουν στο «Καμπ Νου» και αρχίζει το ποδόσφαιρο που παίζεται στο… Playstation!

Η Μπαρτσελόνα κατακτά ακόμη ένα Champions League, ρίχνει τις.. πεντάρες την μία πίσω από την άλλη και φέτος αναμένεται να δώσει μάχη μέχρις… εσχάτων με την «μισητή» Ρεάλ Μαδρίτης για το πρωτάθλημα.

Τα άλλα τμήματα

Η Μπαρτσελόνα ωστόσο δεν είναι μόνο ποδόσφαιρο. Η Μπαρτσελόνα είναι οργανισμός, ο οποίος εξελίσσεται διαρκώς, επενδύοντας στον αθλητισμό της Καταλονίας.

Η Μπαρτσελόνα διατηρεί τμήμα μπάσκετ, ποδοσφαίρου σάλας, πόλο, χάντμπολ, χόκεϊ και ράγκμπι, ενώ με την βοήθεια των 100 χιλιάδων και πλέον μελών της, κρατάει ζωντανά τα τμήματα αυτά.

Αξίζει να σημειωθεί πως για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ποδοσφαιρικού τμήματος, η Μπαρτσελόνα υπέγραψε χορηγία με την Qatar Foundation και θα έχει για πρώτη φορά χορηγό στην φανέλα της…

Τέλος, να αναφέρουμε πως η Μπαρτσελόνα δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ στην δεύτερη κατηγορία, όπως η Ρεάλ Μαδρίτης και η Αθλέτικ Μπιλμπάο…
Πηγή: onsports.gr