ΑΡΗΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ Σικυώνος 2 Κιάτο

ττττ

ττττ
Εφαρμογές Διαχείρισης Δικτύου - «γαλάριζα»

Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

Ουσία που βρίσκεται στο κόκκινο κρασί και στη φλούδα των σταφυλιών βοηθάει στη μάχη κατά του καρκίνου

    Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν να απομονώσουν τις ευεργετικές ιδιότητες της ρεσβερατρόλης, μιας ουσίας που εξάγεται από τη φλούδα των σταφυλιών που παράγουν κόκκινο κρασί και να το χορηγήσουν στους ανθρώπους.

Η σημαντική εξέλιξη ανοίγει το δρόμο για νέες θεραπείες για την προστασία από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και ακόμη να επεκτείνουν τη ζωή. Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσίευσαν στο περιοδικό Science Translational Medicine οι ερευνητές από το ίδρυμα Cancer Research UK που χρηματοδοτούνται στο Πανεπιστήμιο του Leicester.
Η ρεσβερατρόλη μεταβολίζεται από το οργανισμό πολύ γρήγορα και στο παρελθόν οι επιστήμονες πίστευαν ότι δεν θα μπορούσαν να κάνουν κλινικές δοκιμές. Αλλά η νεότερη έρευνα διαπίστωσε ότι η ρεσβερατρόλη επιδρά στον οργανισμό μας ακόμη και μετά από τη στιγμή που μεταβολίζεται από το σώμα. Επίσης η συγκεκριμένη έρευνα δείχνει ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να είναι ακόμη πιο αποτελεσματική όταν θα έχει μεταβολιστεί, διότι οι συγκεντρώσεις που επιτυγχάνονται θα είναι πιο ψηλές.

Η καθηγήτρια κ. Karen Brown, η οποίος ηγήθηκε της μελέτης, δήλωσε: «Υπάρχουν πολύ ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία από εργαστηριακές έρευνες ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να έχει πολλές ευεργετικές δράσεις – προστατεύει από καρκίνο και καρδιακές παθήσεις και επεκτείνει τη διάρκεια ζωής. Η μελέτη μας ήταν η πρώτη που δείχνει ότι η ρεσβερατρόλη μπορεί να αναγεννηθεί στα κύτταρα και στη συνέχεια έχει βιολογική δραστικότητα που θα μπορούσε να είναι χρήσιμη σε μια ευρεία ποικιλία ασθενειών σε ανθρώπους. Είναι σημαντικό, κάναμε όλες τις εργασίες μας με μεγάλες συγκεντρώσεις της ουσίας, ώστε να είμαστε αισιόδοξοι ότι τα ευρήματά μας θα ισχύουν και σε ανθρώπους».

Το κόκκινο κρασί έχει μια σχετικά υψηλή συγκέντρωση, επειδή τα δέρματα και οι σπόροι έχουν ζυμωθεί καλά. Βρίσκεται επίσης σε μύρτιλλα, βατόμουρα, φιστίκια και τα κόκκινα μούρα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η ρεσβερατρόλη θα μπορούσε να είναι το κλειδί για την προστασία από μια σειρά από ασθένειες. Ωστόσο, η δημιουργία μιας τέτοιας θεραπείας είχε θεωρηθεί ως σχεδόν αδύνατη, λόγω της δυσκολίας να συγκεντρωθούν επαρκείς ποσότητες για να έχουμε οποιοδήποτε όφελος. Με τη νέα έρευνα όμως αλλάζουν αυτά τα δεδομένα.

Η γιατρός κ. Sarah Williams, του Cancer Research UK, δήλωσε: «Αυτή η ενδιαφέρουσα μελέτη στηρίζει τη συνέχιση της έρευνας πάνω στη ρεσβερατρόλη σαν θεραπευτική ουσία, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν έρχονται οφέλη από την κατανάλωση κόκκινου κρασιού. Είναι καλά τεκμηριωμένο ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων οποιουδήποτε τύπου αλκοόλης, συμπεριλαμβανομένου του κόκκινου κρασιού, αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου».