ΑΡΗΣ ΛΑΛΙΩΤΗΣ Σικυώνος 2 Κιάτο

ττττ

ττττ
Εφαρμογές Διαχείρισης Δικτύου - «γαλάριζα»

Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2013

ΑΡΝΑΚΙ ΛΑΧΩΡΗΣ

Με το όνομα της ινδικής πόλης Λαχώρης, το χορταστικό αυτό πιάτο έχει μια έξοχη αρωμα-τική γεύση που του δίνουν τα χειμωνιάτικα μπαχαρικά όπως το γαρύφαλλο, οι μαύροι πι-περόσποροι και η κανέλλα.

Σερβίρεται με μια καυτή αφράτη naan λατά τη συνήθεια της βόρειας Ινδίας.

Υλικά (4) :
60 ml/4 κουταλιές φυτικό λάδι
1 δαφνόφυλλο
2 γαρύφαλλα
4 πιπερόσποροι μαύροι
1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
450 γρ. άπαχο αρνίσιο κρέας χωρίς κόκκαλα κομμένο σε κύβους
1,5 ml/? κουταλάκι κουρκούμη
7.5 ml/1½ σκόνη τσίλι
5 ml/1 κουταλάκι σπόροι κόλιαντρου σπασμένοι
2.5 εκ. ραβδάκι κανέλλας
5 ml/1 κουταλάκι λιωμένο σκόρδο
7.5 ml/1½ κουταλάκι αλάτι
1,5 λίτρο νερό
50 γρ. κίτρινη φάβα
2 ντομάτες κομμένες στα τέσσερα
2 φρέσκα πράσινα τσίλι τεμαχισμένα
15 ml/1 κουταλιά φρέσκο κόλιαντρο ψιλοκομμένο  
Εκτέλεση:
1. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα γουόκ ή μεγάλη κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε ελαφρά τη φωτιά και προσθέτουμε το δαφνόφυλο, τα γαρύφαλλα, τους πιπερόσπορους και το κρεμμύδι. Τηγανίζουμε για 5 λεπτά περίπου ή μέχρι το κρεμμύδι να χρυσίσει.
2. Προσθέτουμε το κρέας, την κουρκούμη, τη σκόνη τσίλι, τους σπόρους κόλια-ντρου, το ραβδάκι κανέλλας, το σκόρδο και το περισσότερο αλάτι και ψιλοτηγα-νίζουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
3. Χύνουμε 900 ml από το νερό και σκεπάζουμε την κατσαρόλα με κάλυμμα ή α-λουμινόχαρτο, το οποίο δεν πρέπει να έλθει σε επαφή με το φαγητό. Σιγοβρά-ζουμε για 35-40 λεπτά ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει.
4. Βάζουμε τη φάβα σε μια μεγάλη κατσαρόλα με το υπόλοιπο μετρημένο νερό και μια καλή τσιμπιά αλάτι και βράζουμε για 12-15 λεπτά ή μέχρι το νερό σχεδόν να εξατμιστεί και η φάβα να είναι αρκετά μαλακιά ώστε να γίνει πουρέ. Αν οι κοκκοι είναι πολύ χοντροί, μπορούμε να ρίξουμε ακόμη μέχρι 150 ml νερό.
5. Μόλις μαλακώσει το κρέας, βγάζουμε το σκέπασμα ή το αλουμινόχαρτο και ψι-λοτηγανίζουμε το μίγμα με ένα ξύλινο κουτάλι, μέχρι να εμφανιστεί λίγο σκέτο λάδι στα τοιχώματα της κατσαρόλας.
6. Προσθέτουμε τη βρασμένη φάβα στο κρέας και τα αναμιγνύουμε καλά. Ρίχνουμε ανακατεύοντας τις ντομάτες, τα τσίλι και το φρέσκο κόλιαντρο και σερβίρουμε.

Ανήκει στις κατηγορίες Ασιατικά Κρεατικά